Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Αριστερός συνταγματολόγος: Παράνομη και επικίνδυνη η επιχείρηση ποινικοποίησης της Χρυσής Αυγής

Στις ημέρες της μνημονιακής Χούντας που ζούμε, με τις παράνομες προφυλακίσεις ανθρώπων με ξεκάθαρα πολιτικά κριτήρια, ακόμη και το αυτονόητο πρέπει να επαναλαμβάνεται προκειμένου να γίνεται αντιληπτό τι κραυγαλέες περιπτώσεις συνταγματικού πραξικοπήματος συμβαίνουν στην πολιτική ζωή της Χώρας. Ολοένα και μεγαλώνει ο αριθμός των συνταγματολόγων και των νομικών, οι οποίοι λένε ότι είναι αδιανόητο, έστω και ως σκέψη, το ενδεχόμενο να τεθεί η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ εκτός εκλογών και εκτός νόμου.

Ο συνταγματολόγος Δημήτρης Μπελαντής (φωτο) με κείμενό του στην... «Αυγή» είναι σαφής στο τι ισχύει. Στο άρθρο του, με τίτλο «Αντισυνταγματική και επικίνδυνη η διάλυση κομμάτων», λέει μεταξύ άλλων και το εξής: 
«Το ελληνικό συνταγματικό σύστημα, χάρη και στην ισχυρή βούληση που είχε εκφρασθεί στην Ε’ Αναθεωρητική Βουλή (1975) ως προς το θέμα αυτό από την τότε Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ, δεν δέχεται τη δυνατότητα απαγόρευσης και διάλυσης πολιτικών κομμάτων, σε αντίθεση λ.χ. με το άρθρο 21 παρ. 2 του γερμανικού Συντάγματος. Αυτό που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα με δικαστική απόφαση και υπό τις εγγυήσεις της δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί έμμεσα, όπως στην περίπτωση μη ανακήρυξης του συνδυασμού ενός πολιτικού κόμματος από τον Άρειο Πάγο προεκλογικά – ο σχετικός έλεγχος του Αρείου Πάγου πρέπει να έχει τυπικό και όχι ουσιαστικό δικαιοδοτικό χαρακτήρα.
Μια τέτοιου τύπου πρακτική είναι αντισυνταγματική, αλλά και πολιτικά επικίνδυνη, καθώς δημιουργεί ένα προηγούμενο έμμεσης διάλυσης πολιτικού κόμματος και μάλιστα, ακόμη περισσότερο, χωρίς να έχουν υπάρξει αμετάκλητες ποινικές καταδίκες κατά στελεχών του που διώκονται για κακουργηματική ποινική συμπεριφορά. Ομοίως, δεν μπορεί να υποστηριχθεί βάσιμα, ακόμη και αν διωχθούν οι βουλευτές και τα στελέχη ενός πολιτικού κόμματος, ότι το σύνολο των μελών και στελεχών του αποτελεί εγκληματική ή τρομοκρατική οργάνωση των άρθρων 187 ή 187Α Π.Κ. και μετέχει στον σχεδιασμό κακουργηματικής δράσης. Αν αυτό γινόταν δεκτό, θα μπορούσε οποιαδήποτε μεμονωμένη ή και γενικότερη δράση κάποιων μελών ενός κόμματος να οδηγήσει στη συλλογική ποινική ευθύνη όλων των μελών του».
Τα πολιτικά κόμματα, λοιπόν, δεν μπορούν να διαλυθούν άμεσα με δικαστική απόφαση αλλά ούτε και έμμεσα με το να ανακηρυχθεί ο συνδυασμός τους άκυρος στις εκλογικές διαδικασίες από τον Άρειο Πάγο, καθώς «ο σχετικός έλεγχος του Αρείου Πάγου πρέπει να έχει τυπικό και όχι ουσιαστικό δικαιοδοτικό χαρακτήρα». Με απλά λόγια, το τμήμα του Αρείου Πάγου που είναι αρμόδιο για την ανακήρυξη των συνδυασμών των κομμάτων, δεν μπορεί να προχωρήσει σε έλεγχο σκοπιμότητας αλλά μόνο σε έλεγχο νομιμότητας.

Αν, δηλαδή, ο συνδυασμός του κόμματος έχει σήμα, όνομα, καθώς επίσης και το αν υπάρχουν τα ονόματα των υποψηφίων και αν έχει κατατεθεί το σχετικό παράβολο υπέρ του δημοσίου. Όταν όλα τα παραπάνω είναι εντάξει, τότε ο συνδυασμός είναι έγκυρος και κανένας δικαστής δεν μπορεί να κάνει τίποτα διαφορετικό.Ειδάλλως, μιλάμε για συνταγματική εκτροπή και κατάχρηση εξουσίας.

Ομοίως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργήσει η λογική της συλλογικής ευθύνης εις βάρος του συνόλου των μελών και των στελεχών κάποιου πολιτικού κόμματος για οποιαδήποτε μεμονωμένη ή και γενικότερη δράση κάποιων ανθρώπων του κόμματος. Πέραν του ότι αν ίσχυε όντως αυτή η συλλογιστική, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε προ πολλού να χαρακτηριστούν ως «εγκληματικές οργανώσεις», είναι φανερό ότι το οποιοδήποτε (υπαρκτό ή ανύπαρκτο) ποινικό στοιχείο θα χρησιμοποιείται ως «σκάλα» για την υποβάθμιση της πολιτικής ζωής, καθώς η εκάστοτε κυβέρνηση θα μπορεί να δημιουργεί ένα πλαίσιο διώξεων βασισμένο στην πολιτική αντιπαλότητα και όχι στις τυχόν ποινικές ευθύνες.

Για να εξυπηρετηθούν, λοιπόν, τα φτηνά μικροκομματικά συμφέροντα της κυβέρνησης, η οποία όχι μόνο αντιμετωπίζει την Λαϊκή κατακραυγή, αλλά βλέπει να υποσκελίζεται εκλογικά από την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, προωθούνται διάφορα απαράδεκτα, ανεπίτρεπτα και ανεδαφικά σενάρια από τον φιλικό της Τύπο, ότι το Κίνημα των Ελλήνων Εθνικιστών θα τεθεί εκτός εκλογών.

Ανίκανη η κυβέρνηση του μνημονίου να αντιμετωπίσει ιδεολογικά την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ποινικοποιεί ασύστολα την πολιτική ζωή του τόπου αδιαφορώντας για την σαφή καταπάτηση κάθε έννοιας δημοκρατίας, πλουραλισμού και ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Τα βρώμικα σχέδιά της είναι καταδικασμένα στην πλήρη αποτυχία.

Γιώργος Μάστορας

4 comments:


  1. ,ΜΠΟΧΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


    http://www.star.gr/publishingimages/2014/03/120314101420_0756.jpg

    Μεγάλη αναστάτωση επικράτησε χθες το μεσημέρι στη Βουλή. Αιτία ήταν το σύστημα αποχέτευσης στο οποίο παρουσιάστηκε πρόβλημα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Οπως αποκαλύπτει ο Βηματοδότης, λόγω της… δύσκολης κατάστασης, ορισμένοι βουλευτές βρήκαν την ευκαιρία και απέδρασαν εκτός κοινοβουλίου, ενώ άλλοι αντιμετώπισαν προβλήματα αναπνοής.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Δρ. Μαρκογιαννάκης: «Παρ’ ολίγον να λιποθυμήσω από τη μυρωδιά. Ημουν μέσα στο ασανσέρ και δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Πω πω βρώμα! Σου ερχόταν όντως να λιποθυμήσεις» έλεγε σε συναδέλφους του βουλευτές.

    Η μυρωδιά, όπως γράφει ο Βηματοδότης, έδιωξε και τους «συνηθισμένους» πελάτες του καφενείου, αλλά και τον κ. Κ. Τασούλα, ο οποίος προσήλθε την Τρίτη καμαρωτός στη Βουλή για να επιδείξει σε συναδέλφους του ένα παλαιό ελβετικό… ρολόι τσέπης μάρκας Cyma, που όπως έλεγε (και κανείς δεν μπορούσε να τον διαψεύσει) του το έκανε δώρο ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πόσο σχετικό με την ανάρτηση είναι το σχόλιό σου, μόνο εσύ το ξέρεις!

      gianniotis

      Διαγραφή
  2. Έχεις δίκαιο δεν ήξερα που να το βάλω, το είδα και είπα να σας το γνωρίσω.

    Ευχαριστώ για την ευγένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή