Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Σε ρώσικα χέρια η γαλακτοβιομηχανία "ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ" Ποσοστό ...1% κράτησε ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων

Στους Ρώσους της Strategic Initiatives Foods περνά το ποσοστό που κατέχει στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων (πρώην ΕΑΣ Ιωαννίνων) μετά από σχετική απόφαση που έλαβε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του το περασμένο Σάββατο.

H ΓΑΣ Ιωαννίνων θα πουλήσει το 23,7% του μετοχικού κεφαλαίου της Δωδώνης στους βασικούς μετόχους της εταιρείας, δηλαδή στους Ρώσους της SI Foods έναντι τιμήματος 6,1 εκατ. ευρώ, ενώ μετά από επιθυμία των δύο πλευρών ποσοστό 1% παραμένει στην ΓΑΣ Ιωαννίνων προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία. Οι συνεταιριστές χαρακτηρίζουν...

ικανοποιητικό το τίμημα το οποίο, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, ανέρχεται στο 85% της τιμής εξαγοράς που είχαν καταβάλει οι Ρώσοι στην ΑΤΕ για την απόκτηση του 67,7% των μετοχών της Δωδώνη, ενώ δύναται να φθάσει ακόμη και σε περίπου 90%.

Ακόμη και έτσι όμως οι Συνεταιριστές και δη η ΓΑΣ Ιωαννίνων (πρώην ΕΑΣ Ιωαννίνων) πουλάνε το ποσοστό τους σε σαφώς χαμηλότερη τιμή από αυτή που ενδεχομένως θα είχαν πετύχει εάν είχαν πουλήσει πριν από δύο χρόνια όταν εισέρχονταν στο μετοχικό κεφάλαιο της Δωδώνη οι Ρώσοι. Δηλαδή μέσα σε διάστημα 2 ετών η αξία του μεριδίου των συνεταιριστών μειώθηκε πάνω από 1,3 εκατ. ευρώ.

Οι συνεταιριστές πάντως στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι το τίμημα είναι ικανοποιητικό σε ένα οικονομικό περιβάλλον που έχει διαφοροποιηθεί, ενώ αναφέρουν ότι θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τα τραπεζικά ιδρύματα προκειμένου να επιτευχθεί ένα πρόσθετο όφελος για την Ένωσή τους.

Η μεταβίβαση του ποσοστού της Ένωσης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο, ενώ μετά την εξαγορά του ποσοστού της, οι Ρώσοι της SI Foods θα ελέγχουν πάνω από 91% της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Η SI Foods θεωρεί ότι θα αποκτήσει και το ποσοστό των υπόλοιπων συνεταιριστών. Εκτός από την ΕΑΣ Ιωαννίνων η οποία κατέχει το 24,78% της Δωδώνης και τον βασικό μέτοχο της γαλακτοβιομηχανίας την Strategic Initiatives η οποία αγόρασε το 67,77% αυτής την 1η Νοεμβρίου του 2012 καταβάλλοντας 7,58 ευρώ ανά μετοχή δηλαδή 20,851 εκατ. ευρώ, μέτοχοι με μικρότερα ποσοστά είναι η ΕΑΣ Πωγωνίου Ιωαννίνων με 2,9%, η ΕΑΣ Πρέβεζας με 2,4%, η ΕΑΣ Θεσπρωτίας με 1,6% και η ΕΑΣ Άρτας - Φιλιππιάδας με 0,55%.

Εκτός από το θέμα της πώλησης του ποσοστού του ΓΑΣ Ιωαννίνων στους Ρώσους, η έκτακτη γενική συνέλευση των συνεταιριστών αποφάσισε και την ίδρυση εταιρείας, στην οποία θα συμμετέχει με μικρό ποσοστό και η Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, με σκοπό την επαναλειτουργία της βιομηχανίας ζωοτροφών «ΖΩ.ΔΩ». Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις κυρίως για την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, ο οποίος θεωρείται ξεπερασμένος.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι Δωδώνη ιδρύθηκε την άνοιξη του 1963 σαν μια μικρή μονάδα παστερίωσης φρέσκου γάλακτος, η οποία αρχικά εξυπηρετούσε αποκλειστικά τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης των Ιωαννίνων συλλέγοντας αγελαδινό γάλα από μικρές μονάδες της περιοχής.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου