Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Ένα βήμα προ της στάσης πληρωμών - Σε κόκκινο συναγερμό οι τράπεζες τη Δευτέρα

«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει κυριολεκτικά στο υπουργείο οικονομικών, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στο ενδεχόμενο των εκλογών.

Τα τελευταία 24ωρα λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, καθώς η χώρα πρέπει να βρει 4,5 δισ. ευρώ για να πληρώσει τα δάνειά της εντός του πρώτου τριμήνου του έτους.

Ο εφιάλτης της έλλειψης ρευστότητας επανέρχεται και αυτήν τη φορά δριμύτερος από κάθε προηγούμενη φορά, καθώς η πιθανότητα πρόωρων εκλογών είναι δυνατόν να έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της δόσης ύψους 7,6 δισ. ευρώ..

Άλλωστε στις επόμενες 90 ημέρες αναμένεται να λήξουν ομόλογα και γραμμάτια. Για τον λόγο αυτό τα ταμιακά διαθέσιμα όλων των υπουργείων – που έχουν διατεθεί ως σήμερα από συνολικά 468 λογαριασμούς – συγκεντρώνονται στο λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών.

Είναι ωστόσο ένα ποσό που ξεκινάει από τα 500 εκατομμύρια και μετά βίας μπορεί να φτάσει ως το 1 δισεκατομμύριο ευρώ την ώρα που η χώρα χρειάζεται τετραπλάσια χρήματα.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου επαρκούν σύμφωνα με εκτιμήσεις και πληροφορίες μέχρι τον Μάρτιο.

Όμως τα βλέμματα στρέφονται στην ερχόμενη Δευτέρα κατά την οποία θα διεξαχθεί και η τρίτη ψηφοφορία με αποτέλεσμα να αποκρυσταλλωθεί το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής και να δρομολογηθεί κατά το πιθανότερο σενάριο η πορεία για εθνικές εκλογές.

Οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά από την Τράπεζα της Ελλάδος που ήδη έχει πραγματοποιήσει την πρώτη σύσκεψη για την προετοιμασία της ενόψει καθυστέρησης της προγραμματισμένης συμφωνίας με την τρόικα.

Κρίσιμος είναι και ο παράγοντας των διεθνών κεφαλαίων που τηρούν στάση αναμονής για να προσμετρήσουν τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ υπάρχουν και μεγάλοι επενδυτές που θέλουν να πουλήσουν ελληνικούς τίτλους, περιμένουν όμως καλύτερες αποτιμήσεις.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου