Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Επιστροφή στην Ουτοπία

Από τον Ιάσωνα

"Ήμουν συνηθισμένος στο φαινόμενο και είχα από καιρό παρατηρήσει ότι ο μόνος τρόπος να ενώσεις τους συντηρητικούς και τους ριζοσπάστες ήταν να επιτεθείς στην εξουσία της κεντρικής κυβερνήσεως, όχι στην πράξη αλλά επί της αρχής. Τότε μπορείς να είσαι βέβαιος ότι ρίχνεις τον ένα στην αγκαλιά του άλλου. Όταν, συνεπώς ο λαός υποστηρίζει ότι τίποτα δεν είναι ασφαλές από τις επαναστάσεις, τους διαβεβαιώ ότι σφάλλουν και ότι ο συγκεντρωτισμός είναι ασφαλής. 
Στην Γαλλία υπάρχει μόνο ένα πράγμα που δεν μπορούμε να εγκαθιδρύσουμε: Η ελεύθερη κυβέρνησις. Και μόνο ένας θεσμός που δεν μπορούμε να καταστρέψουμε: Ο συγκεντρωτισμός. Οι εχθροί της κυβερνήσεως το αγαπούν και εκείνοι που κυβερνούν το λατρεύουν. Είναι αλήθεια ότι από καιρό σε καιρό τους εκθέτει σε ανεπανόρθωτες καταστροφές. Αλλά αυτό δεν τους προκαλεί αποστροφή. Η ευχαρίστηση που τους παρέχει να επεμβαίνουν με τον καθένα μας και να κρατούν την μοίρα στα χέρια του τους αποζημιώνει." 
Alexis de Toqueville, 
στο έργο του «Recollections» 

Οι παρατηρήσεις του Toqueville είναι ίσως περισσότερο αληθινές και ισχυρές σήμερα, ιδίως όταν βλέπει κανείς στην σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδος, ένα ετερογενές μείγμα Εθνικο-λαϊκού μπολσεβικισμού, όπου η ριζοσπαστική αριστερά, συνεπικουρείται από αυτοαποκαλουμένoυς εθνικιστές, αφού όλες οι τυχόν διαφορές, ωχριούν ενώπιον της λατρείας της εξουσίας. 
Στο βιβλίο του “La grande Parade :Essai sur la survie de l’utopie socialiste”» ο αείμνηστος Γάλλος Φιλόσοφος και ακαδημαϊκός Jean-François Revel καταγράφει τις ιδεοληψίες της σοσιαλιστικής Ουτοπίας στην μετασοβιετική εποχή, που ακούμε χρόνια τώρα και στην Χώρα μας:
«Ο σοσιαλισμός ποτέ δεν μπορεί να είναι η αιτία των σταθερώς επαναλαμβανομένων αποτυχιών του... Οι κρατικίστικες πολιτικές για "θέσεις εργασίας" που πέτυχαν ρεκόρ ανεργίας, ποτέ δεν προκάλεσαν το παραμικρό ερέθισμα αμφιβολίας ούτε βεβαίως τα μαθήματα που έγιναν όταν η φιλε-ελεύθερη οικονομία επέτυχε προόδους και η ανεργία μειώθηκε. Συμφώνως προς τις πάγιες επαναλαμβανόμενες θέσεις των προπαγανδιστών της αριστεράς, είναι πάντοτε η ελεύθερη οικονομία υπεύθυνη για τις σοσιαλιστικές αποτυχίες του κρατισμού... Η δημοκρατία για το χάος που άφησε πίσω του ο κομμουνισμός... Τα ηνωμένα Έθνη για τα ισλαμικό-εθνικά μίση που δημιούργησαν τα ολοκαυτώματα στη Αφρική. Η Παγκόσμια τράπεζα και το Δ.Ν.Τ για τις δικτατορίες του τρίτου κόσμου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου για την απροθυμία των αναπτυσσομένων χωρών.

Θύμα του σοβιετικού κρατισμού της μεταπολιτεύσεως, συνεπικουρουμένου από ένα διαχρονικό λαϊκισμό, κόλακα του «λαού», που τα αριστερόστροφα Μέσα Ενημερώσεως έπεισαν εύκολα ότι για όλα φταίνε οι ξένοι, οι δανειστές, οι φίλιες χώρες, όλοι τέλος πάντων εκτός από τις επιλογές μας, η Νέα Σοβιετία εύκολα εξέλεξε την κυβέρνηση που της αξίζει.. Έτσι οι καθημερινές ανακοινώσεις των αρμοδίων υπουργών δεν απαιτούν ιδιαίτερη ευφυΐα ώστε να αντιληφθούμε την μακρόχρονη καταστροφική καμπή που εισερχομέθα.

«Σε Υγεία, Παιδεία και ελεγκτικούς μηχανισμούς θα γίνουν 15.000 προσλήψεις», ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος ενώ επανέλαβε ότι «περίπου 3.500 υπάλληλοι (μεταξύ των πρώτων οι "απολυμένες" καθαρίστριες) πρόκειται να επιστρέψουν στο Δημόσιο.» 
Σταματούν οι ιδιωτικοποιήσεις – καταργείται το ΤΑΙΠΕΔ, δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαμβάνη. Τέλος στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ - Δωρεάν ρεύμα σε ανέργους ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης. Στοπ στις ιδιωτικοποιήσεις υποδομών, επιβεβαίωσε πιο ξεκάθαρος, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπρίτζης . Εξ ίσου σαρωτικές οπισθοδρομήσεις  και στην Παιδεία, προανήγγειλε, ο γνωστός και για τον ποιητικό του οίστρο (π.χ το πόνημά του "ανδρογυνο") αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, ο οποίος, επιβεβαίωσε ότι η Τράπεζα Θεμάτων καταργείται, οι αιώνιοι φοιτητές επιστρέφουν μαζί με τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ που απομακρύνθηκαν και οι καθηγητές των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης και των Επαγγελματικών Λυκείων, που καταργήθηκαν οι ειδικότητες τους, επαναπροσλαμβάνονται.

Το "ζειμπέκικο" της σιοσιαλιστικής Ευδοκίας ολοκληρώθηκε με μερικές ακόμη "αποστροφές". 
Ο Δημήτρης Στρατούλης, αναπληρωτής υπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων, σημείωσε ότι ότι άμεσα θα δοθεί το δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης, υπουργός Εργασίας, επανέλαβε ότι θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ. Τέλος , η υπουργός «Μετανάστευσης» Τασία Χριστοδουλοπούλου, έβαλε την τελευταία πινελιά προαναγγέλουσα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.

Όμως ούτε ο ευαίσθητος τομεύς του Υπουργείου εξωτερικών διέφυγε τον εναγκαλισμό του εθνικο -μπολσεβικισμού της Κυβερνήσεως. Ο εκλεκτός της, κος Ν. Κοτζιάς, συνομιλητής του Αλεξάντερ Ντούγκιν, (ιδεολογικού γκουρού του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και συνδαιτυμόνας της Χ.Α.) ως κατεγράφη στον διεθνή και ελλαδικό τύπο, ιδρυτικό μέλος της ΚΝΕ, επικεφαλής της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΚΕ, όταν στην ηγεσία του κόμματος βρισκόταν ο Χαρίλαος Φλωράκης, έδειξε τον προσανατολισμό του και την ‘’διπλωματικη’’ του γλώσσα αμέσως. Το βράδυ της παραλαβής του Υπουργείου ανήρτησε το εξής ευγενές μήνυμα ( τουίτ):  "Σύστημα εξάρτησης ήδη ενοχλείται από δημοκρατική εξωτερική πολιτική. Βρίζει ασύστολα. Επιδιώκει με πολυειδή ψεύδη να καλύψει τον ραγιαδισμό του». Βεβαίως η συνεισφορά αυτή της νέας κυβερνήσεως στην άρνησι/κωλλυσιεργεία για την έκδοσι ανακοινωθέντος κατά της Ρωσσίας, προβλημάτισε Ευρώπηκαι ΗΠΑ.. Όμως όχι και την εθνικο-σοσιαλιστική αντιπολίτευσι,.Αφού και το κόμμα της ΧΑ για άλλη μια φορά εκτός από την απολύτως σύμφωνη γνώμη της για τις ιδιωτικοποιήσεις-που θεωρεί κι εκείνη ως η νέα κυβέρνησις «ξεπούλημα της Ελλάδος» -έσπευσε να ταυτισθή και στην πολιτική κατά των κυρώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά της Ρωσσίας. 
Οι ομόδοξοι αδελφοί, βλέπετε..

Τον γρίφο όμως για την ιδεοληπτική αποσαφήνησι της κυβερνήσεως έλυσε η αδιάψευστη δημοσίευσι επανειλλημένως, αποσπασμάτων από πονήματα και δηλώσεις του νέου επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μας θαυμαστή- υποστηρικτή του δικτατορικού καθεστώτος Γιαρουλέζσκι στην Πολωνια, που αποκαλύπτουν όχι την καμπή αλλά την επιστροφή μας στην Ουτοπία. Ιδού πως καταγράφονται οι απόψεις του κου Ν Κοτζια (δημοσίευσις της Athens review books της 25/01/2015) για το "πέρασμα στον Σοσιαλισμό " που εν δυνάμει επιχειρείται. 
"Όμως το ειρηνικό πέρασμα [στον σοσιαλισμό], περιέχει όχι μόνο βία γενικά (μιας και επιβάλλει τη θέληση του λαού πάνω στους εχθρούς του), αλλά μπορεί να περιέχει και ένοπλη βία. Απλώς δεν φτάνει στον πανεθνικό εμφύλιο πόλεμο. Η χρήση των όπλων στην περίπτωση του ειρηνικού περάσματος το πολύ να είναι αποσπασματική, ευκαιριακή και γεωγραφικά περιορισμένη. Ο ειρηνικός δρόμος σημαίνει ότι η αντίδραση “νιώθει τη θηλειά γύρω από το λαιμό της” και υποχωρεί από την εξουσία έστω και αν το κάνει για να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της και να οργανώσει πιο καλά την αντεπανάσταση".
Ίσως η πτώχευση που οδηγούμεθα- με σταθερά βήματα της συγκρουσιακής ρητορικής- είναι ο «ειρηνικός» δρόμος επιστροφής στην Ουτοπία που ευαγγελίζεται η νέα κυβέρνηση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου