Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Μερικές απορίες για τη νέα… αριστερο-δεξιά κυβέρνηση

Το κυβερνητικό σχήμα ανακοίνωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Επανασυστήνονται τα υπουργεία Τουρισμού, Ναυτιλίας και Μακεδονίας - Θράκης.

Στην κυβέρνηση, που αποτελείται από 17 υπουργούς, επτά αναπληρωτές υπουργούς και 14 υφυπουργούς, μετέχουν κορυφαία στελέχη της ΝΔ (Αβραμόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Στυλιανίδης, Σταϊκούρας, Μηταράκης, Αρβανιτόπουλος, κ.ά.). Στο ΠΑΣΟΚ χρεώνονται ο υπουργός Οικονομικών... Βασίλης Ράπανος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο ΥΠΕΚΑ Ευ.Λιβιεράτος και στη ΔΗΜΑΡ οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Σίγουρα στα θετικά του κ. Σαμαρά πιστώνεται η επανασύστηση των τριών υπουργείων που είχαν καταργηθεί, χωρίς κανείς να καταλάβει το γιατί από το ΠΑΣΟΚ. Και πέραν από τα πρακτικά ζητήματα που αφορούν το υπουργείο Τουρισμού και Ναυτιλίας, η επανασύσταση του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, αποτελεί μια πολύ σημαντική κίνηση, την στιγμή που αργά ή γρήγορα το ζήτημα των Σκοπίων θα επανέλθει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης στην Δημοκρατική Αριστερά!

Είναι γνωστό ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα υπουργεία σε κάθε κυβέρνηση. Και ειδικά σήμερα που το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα, ειδικά όσον αφορά ζητήματα τόσο των δικαστικών, όσο και της κατάστασης στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Φυσικά ο κ. Ρουπακιώτης αποτελεί έναν άνθρωπο με εμπειρία στον χώρο, καθώς είναι δικηγόρος και μάλιστα υπήρξε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Αναρωτιόμαστε όμως πραγματικά εάν θα καταφέρει, με δεδομένη την πολιτική καταγωγή του να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις. Και ευχόμαστε να καταφέρει να αποτάξει από πάνω του τις οποιεσδήποτε “δικηγορικές” συνήθειες.

Ο υφυπουργός Παιδείας συνέταξε τον... οδηγό του μετανάστη!

Αυτό όμως που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση είναι ο διορισμός του κ. Παπαθεοδώρου ως... υφυπουργού Παιδείας σε μία κυβέρνηση της οποίας ο πρωθυπουργός προεκλογικά φώναζε για την ανάγκη λύσης του μεταναστευτικού.

Όταν ο νέος υφυπουργός έχει εκδώσει βιβλίο, “οδηγό του μετανάστη”. Σας παραθέτουμε το μικρό εισαγωγικό του βιβλίου: Ο οδηγός του μετανάστη αποτελεί μια συνοπτική καταγραφή των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που έχουν οι αλλοδαποί οι οποίοι επιθυμούν να εγκατασταθούν και να εργασθούν προσωρινά για μικρότερα ή μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στην Ελλάδα.

Ο οδηγός αυτός αποσκοπεί να παρουσιάσει με σαφήνεια και μεθοδικότητα το νομικό πλαίσιο που διέπει τη ζωή των μεταναστών στην Ελλάδα, όσο και τις δυνατότητες που προσφέρει η ελληνική πολιτεία και η κοινωνία μας γενικότερα στους αλλοδαπούς που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, επιλέγουν να μεταναστεύσουν στη χώρα μας. Φιλοδοξεί, δε, να γίνει για τους μετανάστες ένα μέσο διευκόλυνσης της ενταξιακής τους διαδικασίας, στο βαθμό που η γνώση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων τους συνιστά το αναγκαίο υπόβαθρο για την ομαλή προσαρμογή τους στην ελληνική κοινωνία και την ελεύθερη ισότιμη συμμετοχή τους στην οικονομική και πολιτιστική ζωή της χώρας.

Η γνώση αυτή καθώς και η ενημέρωση και η πληροφόρηση των μεταναστών είναι αναγκαίες για να διασφαλιστούν αποτελεσματικότερα οι καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης τους στην Ελλάδα και για να καταπολεμηθούν φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας, που αποτελούν πλήγμα για τη δημοκρατία μας, θέτουν σε κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων και διαβρώνουν τον κοινωνικό ιστό. Ο οδηγός αυτός εκδίδεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Η δημοκρατία ενάντια στο ρατσισμό", την υλοποίηση του οποίου έχει αναλάβει το ΙΣΤΑΜΕ - Ανδρέας Παπανδρέου σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή επιτροπή, την Fondation France Libertes, το Service Social des Entrangers d' Accueil et de formation asbl και την SOS Ρατσισμός.

Αναφέρεται δε στα δικαιώματα και υποχρεώσεις αλλοδαπών μεταναστών, οι οποίοι προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε. και εισέρχονται και εγκαθίστανται προσωρινά στην Ελλάδα σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες.
Και ναι, καλά διαβάσατε! Το βιβλίο εξεδόθη από το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών "Ανδρέας Παπανδρέου".

Κυβέρνηση χωρίς... Μητσοτάκηδες γίνεται;

Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης υπό τον Αντώνη Σαμαρά, ήταν η έλλειψη του ονόματος Μητσοτάκη, καθώς στην Ντόρα Μπακογιάννη δεν προτάθηκε καν κανένα υπουργείο, ενώ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έγινε μεν πρόταση για το υφυπουργείο Περιβάλλοντος, πρόταση όμως που απορρίφθηκε από τον ίδιο. Γιατί; Γιατί προφανώς θεώρησε “υποτιμητική” του ονόματός του την συγκεκριμένη θέση, ειδικά αφού ήταν... υφυπουργού.

Μένει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο το μεγάλο “σόι” της ελληνικής πολιτικής θα αντιδράσει έναντι της στάσης αυτής του κ. Σαμαρά. Θα την αποδεχθεί; Ή οι πρώτες “εχθροπραξίες” κατά της κυβέρνησης θα είναι από το εσωτερικό της ΝΔ;

Τι θα γίνει με τον νόμο Ραγκούση και τον "αντιρατσιστικό νόμο";

Το κυριότερο όμως ερώτημα, για τον πατριωτικό χώρο, είναι το εάν ο Αντώνης Σαμαράς θα τηρήσει την δέσμευσή του για την κατάργηση του νόμου Ραγκούση, σχετικά με τους λαθρομετανάστες. Δυστυχώς σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, τις τελευταίες ώρες, από ό,τι φαίνεται υπήρξε κάποιου είδους moratorium μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο προς το παρόν, τέτοιου είδους κινήσεις δεν πρόκειται να γίνουν. Και στο ... μέλλον θα δούμε τι θα γίνει!

Είναι όμως σαφές ότι αυτού του είδους η στάση από τον Πρόεδρο της ΝΔ δεν αποτελεί μόνον την αθέτηση μιας προεκλογικής υπόσχεσης, πράγμα στο οποίο οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι συνηθισμένοι, αλλά την ανατροπή μίας από τις κύριες πολιτικές πλατφόρμες της υποτίθεται “αλλαγμένης” στο ζήτημα του μεταναστευτικού Νέας Δημοκρατίας.

Και εάν ο Σαμαράς καλούσε σε “αντικομμουνιστικό” κάλεσμα τους ψηφοφόρους της δεξιάς, είναι λίγο περίεργο το ότι αυτός είναι ο πρώτος που φέρνει σε υπουργικές θέσεις ανθρώπους που έλκουν καταγωγή από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ.

Είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση – όπως άλλωστε συχνά επαναλαμβάνουν οι συμμετέχοντες σε αυτήν – δεν είναι κυβέρνηση “ειδικού σκοπού” όπως αυτή του κ. Παπαδήμου που προηγήθηκε. Αλλά αντιθέτως πρόκειται για κυβέρνηση που θα “κυβερνήσει” κανονικότατα την χώρα. Και θα κληθεί να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις. Όπως π.χ. τι θα γίνει με το τζαμί στον Βοτανικό; Θα προχωρήσει κανονικά η κατασκευή του, προκειμένου να μην δυσαρεστηθεί ο κ. Κουβέλης; Θα περάσει μήπως και ο “αντιρατσιστικός” νόμος, για να ικανοποιηθεί η αριστερή πτέρυγα της κυβέρνησης; Μήπως στο όνομα της οικονομικής αναδιάταξης και της νομιμοποίησης που προσφέρει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, αυτή θα επιβάλλει την ατζέντα της αριστεράς γενικότερα;

Δημήτρης Παπαγεωργίου

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου