Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Καίγονται να στήσουν "σύστημα ΣΥΡΙΖΑ" στην αστική Δικαιοσύνη

Είναι προφανές ότι το Νομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού χώλαινε. Γι' αυτό και ο Τσίπρας περίμενε πώς και πώς τη συνταξιοδότηση της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, ώστε να την τοποθετήσει ως «άμισθη προϊσταμένη». Δεν την άφησε καν να χαρεί λίγο τη ζωή της συνταξιούχου. Εντός δεκαημέρου την κάλεσε σε νέα υπηρεσία, και η Β. Θάνου, πιστή στρατιώτης της πατρίδας, έσπευσε να αναλάβει υπηρεσία. Χωρίς να λογαριάσει το γεγονός ότι από δήμαρχος έγινε κλητήρας.

Αυτή, μια πρώην πρωθυπουργός (η πρώτη γυναίκα που έγινε πρωθυπουργός, μάλιστα), μια πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, με δεκαετίες θητείας σε όλες τις βαθμίδες της ποινικής δικαιοσύνης, θα έχει ως πολιτικό προϊστάμενο τον Τζανακόπουλο που ανάθεμα κι αν έχει μια παράσταση σε δικαστήριο ως δικηγόρος. Και θα βλέπει σε κάποιο διπλανό γραφείο τον Μιχαλάκη τον Καλογήρου να κατέχει τον θώκο του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης. Είπαμε, όμως, η Β. Θάνου είναι φανταρίνα. Αφού δεν κατάφερε να πείσει τους Τσιπραίους να κάνουν ένα συνταγματικό πραξικόπημα, παρατείνοντας για δυο-τρία χρόνια τον χρόνο υποχρεωτικής αποχώρησης των ανώτατων δικαστών, θα συνεχίσει με άλλον τρόπο την πολιτική της καριέρα.

Τυπικά, δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό σ' αυτή την τοποθέτηση. Πολιτικά, όμως, μπορούν να ειπωθούν πολλά. Γι' αυτό και η αντιπολίτευση σκαρφάλωσε στα κάγκελα κι άρχισε το κράξιμο. Βρίσκει και κάνει, φυσικά, γιατί ποτέ οι μεταπηδήσεις δικαστών στην άμεση πολιτική δεν έγιναν με τόσο απροκάλυπτο τρόπο. Συνήθως, αυτές οι τοποθετήσεις γίνονταν αργότερα (π.χ. ο Κόκκινος έγινε σύμβουλος του Μητσοτάκη). Ομως οι Τσιπραίοι έχουν ζόρια, βιάζονται και η Θάνου είναι η καλύτερη λύση.
Χρόνια συνδικαλίστρια στους δικαστές, ξέρει κόσμο και κοσμάκη, έχει μια κάποια επιρροή και μπορεί -παρέα με τον Παπαγγελόπουλο- να χτίσει το «σύστημα ΣΥΡΙΖΑ» στον δικαστικό μηχανισμό. Μάλιστα, η Θάνου μπορεί να φανεί πιο χρήσιμη, δεδομένου ότι ήταν ενεργή δικαστικός μέχρι προχθές, ενώ ο Παπαγγελόπουλος είχε χρόνια στο περιθώριο και δεν είχε και τόσες συμπάθειες από τότε που «σήκωσε μύτη» (επί ΝΔ, όταν έγινε διοικητής της ΕΥΠ/ΚΥΠ).

Η αστική Δικαιοσύνη παίζει εξέχοντα ρόλο σε περιόδους πολιτικής κρίσης, όταν φεύγει το καπάκι από τη χύτρα με τα σκάνδαλα κι αρχίζει η σκανδαλολογία να δίνει τον τόνο στην πολιτική αντιπαράθεση. Και σε μια τέτοια φάση έχουμε μπει σήμερα, με τόσες αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στα αστικά κόμματα και τόσους «καυτούς» φακέλους στα χέρια των δικαστικών αρχών.

Ειπώθηκε πως η Θάνου ξεπληρώνει στους Τσιπροκαμμένους γραμμάτιο επειδή την έκαναν πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Νομίζουμε ότι το αντίθετο συμβαίνει. Αυτοί έχουν την ανάγκη της Θάνου, γιατί η επιρροή τους στον δικαστικό μηχανισμό είναι αδύναμη, ενώ έχουν κάνει και τόσες γκάφες (θυμηθείτε την καταγγελία κατά Παπαγγελόπουλου για εκβιασμό τέως συναδέλφου του, όπως και την εμπλοκή εισαγγελέα στους ερασιτεχνικούς χειρισμούς του Καμμένου στην υπόθεση Γιαννουσάκη-Μαρινάκη). Και μάλλον ο Τσίπρας υπέγραψε γραμμάτιο στη Θάνου (ό,τι πρέπει θα ήταν μια θέση υπουργού στον επόμενο ανασχηματισμό ή έστω μια εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές). Εκτός αν το γραμμάτιο αποδειχτεί «πέτσινο», όπως αυτό που πήρε ο κυρ-Φώτης ο Κουβέλης (ίσως και η Μαριλίζα με τον Τζουμάκα).

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου