Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Η επικίνδυνη και άθλια κωμωδία της Novartis

Η προανακριτική για τη Novartis οδηγείται ολοταχώς προς το τέλος που της αξίζει: Σε μεγαλειώδες φιάσκο. Η χθεσινή αποχώρηση όλων των κομμάτων άφησε τους δύο κυβερνητικούς εταίρους μόνους, να κοιτάζει ο ένας τον άλλον με αμηχανία.

Η πολιτική απομόνωση του Α. Τσίπρα είναι πλέον ολοκληρωτική και κατέστησε μονόδρομο το νέο «σύμφωνο πολιτικής συμβίωσης» με τον Π. Καμμένο. Η «υπογραφή» του έγινε στη χθεσινή περιβόητη συνάντηση των δύο κυβερνητικών εταίρων στο Μ. Μαξίμου. Μια συνάντηση, που επιβεβαίωσε και τις διαφωνίες τους στα εθνικά θέματα, αλλά και τη διαπίστωση πως είναι αναγκασμένοι να πιουν μαζί όλο το «ποτήρι» και μέχρι τέλους. Παρά τους «όρκους πίστης» που δόθηκαν κεκλεισμένων των θυρών, στο «ραγισμένο γυαλί» της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθρεφτίστηκε το σκυθρωπό και ολίγον ενθουσιώδες πρόσωπο του Π. Καμμένου, αμέσως μετά τη συνάντηση.

Όμως το πιο σημαντικό πλήγμα για τη συγκυβέρνηση ήταν η πλήρης απομόνωσή της στην προανακριτική επιτροπή. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι -και ήταν η απόδειξη πως η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τη σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, αλλά μόνο για τη σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων- ήταν η παγκοσμίως νομικά πρωτότυπη άποψή της, πρώτα να εξεταστούν οι «κατηγορούμενοι» και… μετά οι μάρτυρες! Ενώ σε όλα τα δικαστήρια, όλου του κόσμου, πρώτα εξετάζονται οι μάρτυρες και μετά οι κατηγορούμενοι, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι ο ήλιος πρέπει να ανατείλει από τη δύση.

Όλα τα κόμματα -και κυρίως εκείνα που δεν έχουν «κατηγορούμενους» προερχόμενους από τις τάξεις τους, ΚΚΕ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων- κατήγγειλαν την πρωτοφανή μεθόδευση και την επιχειρούμενη προσβολή του νομικού πολιτισμού της χώρας και αποχώρησαν. Το ίδιο έκαναν και η ΝΔ και η ΔΗΣΥ. Υπάρχει, όπως λένε οι πληροφορίες, ένα μικρό περιθώριο επιστροφής, αν η κυβέρνηση σταματήσει αυτήν την «επικίνδυνη κωμωδία» και δεχθεί την επιστροφή στην κανονικότητα. Κάτι που δεν είναι το πιθανότερο, καθώς, μετά την αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αρχίζουν να… κλητεύουν «κατηγορούμενους». Στο σημείο αυτό η κωμωδία γίνεται δράμα. Καθώς το πιθανότερο είναι οι «κατηγορούμενοι» να μη δεχθούν να προσέλθουν σε μια «κυβερνητική επιτροπή», η οποία έχει παραβιάσει όλο το συνταγματικό δίκαιο.

Η «κυβερνητική επιτροπή» αντιμετωπίζει ήδη το εξής δίλημμα: Θα κάνει χρήση του δικαιώματος που έχει για βίαιη προσαγωγή εφόσον οι κλητευόμενοι αρνηθούν ή όχι; Εύκολα γίνεται αντιληπτό σε ποιες καταστάσεις πολιτικής ανωμαλίας μπορεί να οδηγήσει η ενδεχόμενη διαταγή για βίαιη προσαγωγή π.χ. ενός τέως πρωθυπουργού ή του εν ενεργεία διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ή οποιουδήποτε άλλου εκ των «κατηγορουμένων».

Η κυβέρνηση βρέθηκε εγκλωβισμένη στο πολιτικό τερατούργημα που η ίδια κατασκεύασε. Εγκλωβισμένη και απομονωμένη από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Φαινόμενο σπάνιο στην πολιτική ζωή της χώρας. Αλλά αντάξιο της «επικίνδυνης κωμωδίας» που σκηνοθέτησε «στο ποδάρι», εκ του προχείρου και χωρίς ιδιαίτερη ευφυΐα…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου